Pääkuva

Pääkuva

19. Kanttarelli-tacot: tositarina tacokierteestä ja äärimmäisestä ahmimisesta

Olen ollut koko elämäni ahmatti, mutta kaikki muuttui noin viikko sitten, kun keksin reseptin, joka veisi minut henkisesti sekä fyysisesti äärirajoille, asettaisi uuden riman maanpäälliselle makuelämykselle ja toisi ahmimisen kokonaan uudelle tasolle. Jouduin tacokierteeseen, jonka turmiosta hyvin harva pääsee elävänä kertomaan. En ole vielä kuivilla itsekään, vaan tuttu tacokuorien tuoksu uunista täyttää asuntoni kirjoitushetkelläkin ja salsakastikkeesta säihkyvät pupillini odottavat seuraavaa annosta.

Vielä yksi ateria, sitten lopetan.

Resepti tex-mex tyylisistä kanttarelli-kukkakaali-parsakaali-tacoista on vaarallisuudestaan huolimatta julkaistu nyt täällä. Yritin julkaista ensiksi reseptiäni Wikileaksin kautta, mutta ilmeisesti he ylensöivät itsensä hengiltä eivätkä sen kummemmin vastanneet. Tämä on ehkä ensimmäinen reseptini koko blogissani, josta voin yön pimeinä tunteina kuvitella hymyileväni ja toteavan: siitähän tuli ihan OK. Teidän maallikoiden asteikolla reseptini arvio on jossain jumalallisuuden ja kuolemattomuuden välimaastossa.

Lähdin tulella leikkimään ja se vei koko käden.


Tacokierteestä

Tein kattavan kirjallisuuskatsauksen tacokierteen historiasta, nykypäivän esiintymisestä ja mahdollisista hoitokeinoista. Tulokset olivat musertavia.

Pahimmillaan tacokierre voi johtaa ylensyönnin kautta kuolemaan. Seuraavasssa on tunnusmerkkejä, joista voit tunnistaa onko lähimmäisesi tai oletko itse kenties tacokierteessä:
 • Ruokavalion rajoittuminen pelkästään tacoihin (tätä voi olla vaikea todentaa, sillä yleensä tacokierteestä kärsivä eristyy muista ihmisistä eikä ruokatottumuksia pääse todistamaan).
 • Vierallessasi lähimmäisesi luona tarkkaile onko asunnossa viitteitä tacoruoista. Taco-pahvipakkaukset, salsapurkit ja mausteseospussit voivat paljastaa riippuvuuden.
 • Läheisesi muuttunut käyttäytyminen. Ruoan ahminta matkalla keittiöstä ruokapöytään. Mikäli lähimmäisesi syö ruokansa kävelymatkalla ruokapöytään, on kyseessä vakavammasta ahminnasta - voi viitata tacokierteeseen.
 • Luonteessa voi myös näkyä muutoksia. Oireita ovat välinpitämättömyys, voimattomuus, syylisyyden sekä kelvottomuuden tunne, kiinnostuksen puute ympäristöön, ystävyys- ja perhesuhteisiin, seksiin, harrastuksiin, henkilökohtaiseen hygieniaan, hyvinvointiin ja ulkonäköön.
Tacokierteessä on kaksi riippuvuutta aiheuttavaa päätekijää: 1) erittäin voimakas postiivinen makuelämys ja 2) itse tacojen valmistukseen liittyvä ostokierteeseen liittyvä sisäinen prosessi. Tarkastelemme ainoastaan viimeisintä tekijää, ensimmäisen ollessa itsestäänselvyys.

Tacokierteessä alkutilanteen syönnin jälkeen sinulle yleensä jää ylimääräisiä tacokuoria ja ehkäpä jopa täytteitä. Makuelämyksen ollessan dominoivan positiivinen, haluat syödä ns. "tähteet" mahdollisimman pian, ja pian menetkin kauppaan ostamaan joko lisää tacokuoria tai täytteitä, jotta saat "tähteistä" tehtyä riittävän täyttävän aterian. Itselleni 9 tacoja riittää ensimmäiseksi päivälliseksi. Kuten alla olevasta kuvasta huomataan, tämä kierre jatkuu loputtomiin. Ateriasta jää aina joko tacokuoria yli tai ali suuhteessa tarvittavaan seuraavaan ateriaan, mikä johtaa uusien tarvikkeiden hankintaan. Ja itse tacokuoria myydään juuri kierteen aiheuttamalla määrällä, eli 12 tai 20 pakkauksissa. Kierre ei lopu koskaan.

X tacoilla kuvassa viitataan kaupassa myytäviin tacokuoriin.

Tacokierteen kanssa ei ole leikkimistä. Porttiteorian mukaan kierteeseen joutuminen alkaa viattomasti ostamalla nachoja salsadippeineen. Vähän ajan päästä tex-mex-hammasta alkaa kuitenkin tekemään mieli hieman vahvempiin aineisiin. Mukaan tulevat ensiksi tortillat, ehkä burritot ja yhä syvemmälle mentyessä päädytään väjäämättä itse pahuuden ilmentymän: tacot yhdistettynä alla kuvattuun taivaallisen hyvään reseptiin. Tacomausteseoksen ja kanttarellin yhteismaku on sanoinkuvaamatonta.

Kuvassa ilmentyy kuinka viattoman oloiset tacokierteeseen joutuneen "värkit" vievät käyttäjänsä lopulta Danten kiirastuleen salattuun tacosyöjille tarkoitetuun kahdeksanteen piiriin, josta itse Dantekaan ei uskaltanut kirjassaan mainita.

Seuraavassa minuutin hiljaisuus ja runo kaikille niille tacokierteeseen joutuneille, joidenka käsiä peittelee päivittäin tacokuorien rasva, suupieliä salsakastikkeen sekä täytteiden taivaallinen kombinaatio ja paidan pieluksia rapeiden tacokuorten suolaiset muruset;
Tulit elämääni hiljaa hiipien.
Arasti, ujosti, sanoillasi kosketit.
Tulit sydämeeni varkain.
Puolet veit, puolen annoit,
täysikö olen nyt?
Sydämeni sivuäänen sai.
Sydän herkeämättä lyö, oli päivä tai yö.
-Tommy Tabermann

Tacokierteestä parantuminen on mahdollista, mutta usein pitkän työn tulos. Vieroitusoireita lieventämään voidaan käyttää "lievempiä" aineita, kuten nachoja, tortilloja tai burritoja.

Mutta itse reseptiin - sinua on varoitettu.

Työkalut ja välineet

 • 12 tacokuorta
 • 1 purkki tulista salsa-kastiketta (älä tee itse, osta kaupan)
 • 1 dl Alpro maustamaton soijajuttua (ks. kuva)
 • 1 litra kanttarelleja
 • 2 kourallista kukkakaalia
 • 2 kourallista parsakaalia
 • 1 taco-mausteseos
 • 2 dl vettä
 • 1 sitruuna
 • 4 avokadoa
 • 2 tomaattia
 • 1 purkki punaisia jalapenoja

Tulet olemaan tekemisissä kyseisten tarvikkeiden kanssa loppuelämäsi ajan.

Valmistusprosessi

Laita uuni 125 asteeseen, pannulle öljyä sekä pestyt kanttarellit, kukkakaalit ja parsakaalit. Kun kanttarellit ovat pehmeitä, lisää mausteseos sekoitettuna 2 dl vettä. Sysää tacot uuniin ja 15 minuutin päästä ota täyte pois pannulta ja tacot uunista. Tässä välissä lisää yhden sitruunan mehu avokadoihin ja mössää siitä tahnaa vaikkapa lusikalla. Alpron soijasysteemiin lisäät vähän suolaa, sitruunaa ja sokeria.

Pahoittelen kuvien laatua, mutta tehdessäni ruokaa minua ei juurikaan kiinnostanut kuvanyplääminen ja lavastus. Eikä kyllä kiinnosta vieläkään.

Täytä tacot aloittaen täytteestä, lisäten jalapenot, leikattu tomaatti, salsakastike, avokadotahna ja päälle soijasysteemiä. Syö tacot pois, ja totea ylimääräisten tacokuorien määrä.


Tervetuloa helvettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti