Pääkuva

Pääkuva

7. Kadonneen chilikastikkeen metsästys ja Nobelin fysiikanpalkinto

Seuraavassa anti-resepti kaikille seikkailijoille ja muille kapsaisiinin puutostilasta kärsiville. Eli mitä ei kannata kastiketta tehdessä tehdä.

Ei aamusella tiedä, kuinka lystiä illalla on. - Vanha suomalainen sananlasku chilikastikkeista.

Älä tee näin:

 • Poista siemeniä chileistä paljain sormin. Vaikka kovan työn kuluttamat känsäiset sormet ovat kylpeneet DDT:sta kreosoottiin, on ilmeisen mahdollista saada polte sormiin useamman päivän ajaksi pelkästä chilien nypläämisestä.
 • Käristytä chilejä tai laita chilejä/siemeniä pesualtaaseen, jossa on vettä ja pidä naamaasi lähettyvillä. Fysiikan neljän perusvuorovaikutuksen; sähkömagneettisen, vahvan sekä heikon vuorovaikutuksen ja painovoiman lisäksi on nähtävästi olemassa viides perusvuorovaikutus, jossa kapsaisiini saa iloisen poltteen naamallesi koko loppukokkailun ajaksi. Kutsun tätä viidettä ilmiötä "ai saatana onneks ei menny silmiin"-vuorovaikutukseksi.
 • Fyysikoilta on myös jäänyt huomaamatta aineiden olomuotojen neljäs lisäys. MAOL:n errata, olkaa hyvä:
 1. Kiinteä
 2. Nestemäinen
 3. Kaasumainen
 4. Odottaa, että menet saunaan-nen
 • Kuten arvata saattaa, on ihan oikeasti mahdollista saunassa, vissiinkin hiestä johtuen, saada samat poltteet naamaan ja sormenpäihin löylyjen lomassa. Kapsaisiinin pikku peijoonit jäävät siis ihohuokosiin ja hikoillessa saat nauttia mukavasta pikku poltteesta toistamiseen.
 • Ei ole paljoa väliä, laitatko chilikastikkeeseesi minttua ja ananaskirsikoita, jos kastikkeesi koostuu jalopenoista, habaneroista ja naga jolokioista. Ensimmäisen testikastikkeeni tuntemusta kuvaa parhaiten seuraava hassu ajatusleikki: kuvittele, että kastike tekee kitalakeesi ison haavan ja olet ajatellut riemastuttaa lauantaiaamuasi juomalla kiehuvaa merivettä. Voi riemua, voi aikoja.
 • Ensimmäisen erän mausteisuudesta oppineena tein toisen erän. Siitä tuli ihan OK, mutta tosimies ei tyydy vaan pyrkii täydellisyyteen, ja täydellisen kastikkeen etsintä jatkuu. Yllätyksenä kastike sisälsi viskiä  ja savuisuutta, mutta pelkästään syötynä sitä ei valitettavasti jaksanut montaakaan desilitraa napostella.
 • Tämä menee lääketieteen puolelle, mutta ei ilmeisesti ole kovinkaan tervettä syödä aamupalaksi pelkkää järjettömän tulista chilikastiketta. Mahakipu: luonnon oma scovilleasteikko.
 • Tosimies turvautuu tieteeseen hädän hetkellä. Ostin Tieteen kuvalehden, mutta se ei nähtävästi ole kuullutkaan edellä esittämistäni fysiikan läpimurroista. Ei apua, mutta nyt tiedän miten sukellusvene voi kulkea 5000 km/h veden alla. Mutta tämä nyt ei suoranaisesti enää liity chilikastikkeisiin.
Ihan hyvä viikonloppu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti